• BIST 98.415
  • Altın 277,449
  • Dolar 5,7824
  • Euro 6,4409
  • İstanbul : 20 °C
  • Ankara : 20 °C
  • İzmir : 23 °C

"Döner Kanserejon Risk Taşıyor"

"Döner Kanserejon Risk Taşıyor"
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür, fazla pişirilen dönerin kanserojen risk taşıdığını vurgulayarak, çiğ olarak tüketilirse de başta ishal olmak üzere mide ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açtığını söyledi.
Döner yenilecek yerin hijyenik olup olmadığının çok önemli olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mücahit Gür,şöyle dedi:
"Et yenilecek yerin sirkülasyonu fazla olmalıdır yani etin bekleme ihtimalinin az olduğu yerleri tercih etmek gerekiyor. Bilinen, güvenilir yerlerde yemek daha uygundur. Döner yapımında kullanılan etin, bekletilmemiş, sağlıklı ve tecrübeli kişiler tarafından hijyenik şartlarda yapılması lazım. Etin bekletilip bekletilmediğini anlamak zordur, baharat katarak onu yok edebiliyorlar. Ama etin rengi, parlak olması ve kokmaması anlamak için öncelikli kriterlerdir."
 
"PİŞMEMİŞ ETİN HAZMEDİLMESİ ZORDUR"
 
Döner pişirilirken yakılmamasının altını çizen Dr. Gür, "Çünkü et çok piştiğinde ortaya çıkan zararlı maddeler kanserojen etki gösterebiliyor. Etin ne çok pişmesi ne de çiğ kalması istediğimiz bir şey değil. Çiğ tüketilirse de zararlı bakteriler etin içinde kalabiliyor ve mide, bağırsak rahatsızlıklarına neden oluyor. Pişmemiş etin hazmedilmesi zordur, gastriti ve reflüsü olan kişilerin daha da dikkat etmesi lazım, çiğ tüketilen etler bu rahatsızlıkları tetikler. Eti uygun miktarda, zamanda pişirmek gerekiyor" diye konuştu.
 
ÇİĞ ETTE İSHAL RİSKİ
 
Uygun koşullarda saklanmadan, bekletilerek yapılan etin zehirlenmelere yol açacağını söyleyen Dr. Gür, pişmemiş etin ishalden, sindirim sistemi hastalığı olan dizanteriye kadar önemli hastalıklara yol açabileceğini aktardı.
 
ET 70 DERECE SICAKLIKTA PİŞİRİLMELİ
 
Kırmızı etin birçok vitamin ve mineral taşıdığını da belirten Dr. Gür, "Demir, B12, çinko, selenyum gibi vitaminleri etten alıyoruz. Yanlış pişirme teknikleri etin bu özelliklerini kaybetmesine neden oluyor. İyi pişmiş ve zararlı organizmalardan korunmuş dediğimiz et, yanmamış 70 derece ve üzerinde pişmiş ettir. Etin ateşle direk temas etmemesi lazım. Ayrıca ateşte 10-15 saniye tutmak gerekir. Bu sıcaklığın altına pişen etlerde, hayvanlardan insanlara bulaşabilecek hastalıklara ve bazı enfeksiyonlara yatkınlık oluşur" ifadelerini kullandı.
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
İlgili Haberler
Diğer Haberler
ÜYE İŞLEMLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 Sağlığın Sesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 259 58 09 | Haber Yazılımı: CM Bilişim